Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ανυπέρβλητο εμπόδιο η γραφειοκρατία

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα που διψά για επενδύσεις και εξαγωγές, που η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα έπρεπε να είναι το βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας, η ίδρυση μιας επιχείρησης είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς.
Το δύσκολο είναι η αδειοδότηση της επιχείρησης. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αντιμετωπισθεί ούτε καν σε θεσμικό επίπεδο ακόμη.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει προαναγγείλει ένα νομοσχέδιο για την ευκολότερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά το χρονοδιάγραμμα ψήφισης και πολύ περισσότερο της εφαρμογής του είναι άγνωστο.

Η γραφειοκρατία πνίγει και τις εξαγωγές, οι οποίες πέρυσι ήταν ο μόνος τομέας της οικονομίας που αντιστάθηκε στην ύφεση.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς ακόμη και για ένα δέμα αξίας 50 ευρώ απαιτούνται 10 θεωρήσεις, καταχωρίσεις και υπογραφές.

Αντίστοιχες, ή ακόμη και περισσότερες, διαδικασίες και έγγραφα απαιτούνται για αποστολές εμπορευμάτων σε τρίτες χώρες.

Στα χρόνια προβλήματα που εντείνονται ωστόσο εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης συγκαταλέγεται και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, οι οφειλές του Δημοσίου οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει τον συμψηφισμό οφειλών, αρκεί αυτές να αφορούν την κεντρική διοίκηση.

Υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές.
Αλλά είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες μπορούν να καθυστερήσουν όσο θέλουν τη βεβαίωση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Η Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση τέτοιων οφειλών σε διάστημα δύο μηνών δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο. Αλλά και εκεί που ανελήφθησαν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπως στο λιανεμπόριο, ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί για την ίδρυση πολυκαταστημάτων, αλλά η τελική απόφαση αφήνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ευάλωτη στις πιέσεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Δείτε ένα πραγματικά έξυπνο βίντεο από το YouTube, που διακωμωδεί την γραφειοκρατία.
Δείχνει και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεις τέτοιες γραφειοκρατικές καταστάσεις...

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Εορτολόγιο

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008