Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ανυπέρβλητο εμπόδιο η γραφειοκρατία

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα που διψά για επενδύσεις και εξαγωγές, που η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα έπρεπε να είναι το βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας, η ίδρυση μιας επιχείρησης είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς.
Το δύσκολο είναι η αδειοδότηση της επιχείρησης. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αντιμετωπισθεί ούτε καν σε θεσμικό επίπεδο ακόμη.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει προαναγγείλει ένα νομοσχέδιο για την ευκολότερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά το χρονοδιάγραμμα ψήφισης και πολύ περισσότερο της εφαρμογής του είναι άγνωστο.

Η γραφειοκρατία πνίγει και τις εξαγωγές, οι οποίες πέρυσι ήταν ο μόνος τομέας της οικονομίας που αντιστάθηκε στην ύφεση.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς ακόμη και για ένα δέμα αξίας 50 ευρώ απαιτούνται 10 θεωρήσεις, καταχωρίσεις και υπογραφές.

Αντίστοιχες, ή ακόμη και περισσότερες, διαδικασίες και έγγραφα απαιτούνται για αποστολές εμπορευμάτων σε τρίτες χώρες.

Στα χρόνια προβλήματα που εντείνονται ωστόσο εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης συγκαταλέγεται και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, οι οφειλές του Δημοσίου οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει τον συμψηφισμό οφειλών, αρκεί αυτές να αφορούν την κεντρική διοίκηση.

Υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές.
Αλλά είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες μπορούν να καθυστερήσουν όσο θέλουν τη βεβαίωση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Η Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση τέτοιων οφειλών σε διάστημα δύο μηνών δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο. Αλλά και εκεί που ανελήφθησαν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπως στο λιανεμπόριο, ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί για την ίδρυση πολυκαταστημάτων, αλλά η τελική απόφαση αφήνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ευάλωτη στις πιέσεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Δείτε ένα πραγματικά έξυπνο βίντεο από το YouTube, που διακωμωδεί την γραφειοκρατία.
Δείχνει και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεις τέτοιες γραφειοκρατικές καταστάσεις...

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Προκλητικά Μπλουζάκια του Ισραηλινού Στρατού


Μπλουζάκια
του Ισραηλινού Στρατού



Χυδαία και ανατριχιαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα λογότυπα σε μπλούζες του Ισραηλινού στρατού. Στόχαστρα που σημαδεύουν έγκυες, μικρά παιδιά ρατσιστικά σχόλια και εικόνες που θα ζήλευε και η χιτλερική προπαγάνδα αναδεικνύουν την αποκτήνωση όχι μόνο του πολέμου αλλά και της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Δύο Σκύλοι.... Μία Ιστορία

Για τον πιό πιστό φίλο του Ανθρώπου, πολλά έχουν γραφτεί... και από ότι φαίνεται πολλά θα γραφτούν ακόμα. Ακολουθούν δύο ιστορίες, για τον καλύτερο και πιστότερό μας φίλο: τον σκύλο μας. Διαβάστε με προσοχή, έχουν ενδιαφέρον...

ΙΣΤΟΡIΑ ΠΡΩΤΗ: Ο "Διάσημος" Hatsiκo

Ο Χατσίκο ήταν ένας λευκός σκύλος, της Ιαπωνικής ράτσας "Ακίτα". Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1923 στην πόλη Odate της Ιαπωνίας. Τον Ιανουάριο του 1924, όταν ο Χατσίκο ήταν δυο μηνών αγοράστηκε από τον Δρ Εΐζαμπούρο Ουένο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Ο Δρ. Ουένο κατοικούσε στα περίχωρα της πόλης και χρησιμοποιούσε καθημερινά το τρένο για να φτάσει στο Πανεπιστήμιο.
Ο Χατσίκο μεγάλωσε σαν μέλος της οικογένειας και συντρόφευε τον καθηγητή όχι μόνο στους περιπάτους του αλλά και στη διαδρομή προς το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης κάθε πρωί όπου και περίμενε την επιστροφή του αφεντικού του το απόγευμα. Τον Μάιο του 1925, όταν ο Χατσίκο ήταν μόλις 18 μηνών, ο Δρ. Ουένο πέθανε στο Πανεπιστήμιο από καρδιακό επεισόδιο.
Μετά το θάνατο του καθηγητή, ο Χατσίκο υιοθετήθηκε από συγγενείς της οικογένειας. Ξαναγυρνούσε όμως κάθε πρωί στο σταθμό και περίμενε μέχρι το απόγευμα ψάχνοντας απεγνωσμένα για τον σύντροφό του. Αυτό συνεχιζόταν καθημερινά για επτά (7) ακόμα χρόνια!!!.
Η ιστορία του δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του Τόκιο το 1932, από ένα νεαρό δημοσιογράφο που έμαθε την Ιστορία του σκύλου και άγγιξε τις καρδιές όλων. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και η συναισθηματική φόρτιση ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι Τον Απρίλιο του 1934, και όταν ακόμα ο Χατσίκο ζούσε, στήθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό το μπρούτζινο άγαλμά του. Ο Χατσίκο έγινε το ζωντανό σύμβολο της απόλυτης αφοσίωσης.
Έτσι όταν ο Χατσίκο πέθανε το 1935 σε ηλικία 12 ετών και το νέο του θανάτου του έγινε γνωστό, ο σταθμός κατακλύστηκε από κόσμο και το άγαλμά του σκεπάστηκε από λουλούδια.

Η ιστορία του Χατσίκο, παρακίνησε τον σκηνοθέτη Lasse Hallstrom το 2009 να γυρίσει την ταινία "Hachiko" - A Dog's Story με πρωταγωνιστή τον Richard Gere. Η ταινία αποτελεί Remake παλαιότερης Ιαπωνικής ταινίας με το ίδιο θέμα.

"Hachiko" - A Dog's Story (2009)


ΙΣΤΟΡIΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ο "Άσημος" Leao

Ο Λεάο είναι ένας κοπρίτης (όχι του Πάγκαλου!), μπάσταρδος, αγνώστου ράτσας. Γεννήθηκε στην Βραζιλία, άγνωστο πότε, ένας σκύλος προλετάριος. Είναι όμως όπως και ο Χατσίκο, ένα ακόμα σύμβολο αφοσίωσης στην ζωή και στον θάνατο.

Παραμένει φρουρός εδώ και έξη μέρες πάνω από τάφο της αφεντικίνας του Κριστίνας Μαρία Σεζάριο Σαντάνα, η οποία έχασε την ζωή της στην πόλη Τερεσόπολις του Ρίο ντε Τζανέϊρο στην Βραζιλία, θύμα των πρόσφατων καταστροφικών πλυμμηρών που έπληξαν την περιοχή.

Εν μέσω των συνεργείων των ομάδων διάσωσης, των ανοιγμένων τάφων που γεμίζουν πτώματα, στέκεται ακοίμητος φρουρός και σύντροφος, τιμώντας τις "Θείες Γραφές" ένος παράξενου Θρησκευτικού όρκου. Σαν αυτόν που δίνουν οι νιόπαντροι: "Μαζί στην Ζωή και στον Θάνατο"

Και η Ιστορία συνεχίζεται...

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

"Ανθολογία της Οικονομίας" - Ένα επίκαιρο ποιήμα του Γεωργίου Σουρή

Γεώργιος Σουρής (1853 - 1919)

Γιά τον Συριανό Γεώργιο Σουρή δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Ελεύθερο, ανοιχτό μυαλό της εποχής με εξαιτερική οξυδέρκεια και ικανότητα στην στιχουργική (δεν θα τον έλεγα ποιητή). Πραγματικά πρωτοπόρος και ιδεαλιστής, αρνείται και αντιμάχεται κάθε "Κατεστημένο", είτε προερχεται από τον Πολιτικό, τον Πνευματικό, τον Εκκλησιαστικό, τον Κοινωνικό χώρο και μέσα από τους στίχους του, σατυρίζει και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της Εποχής του.
Μέσα από τα έντυπα "ΡΑΜΠΑΓΑ", "ΑΣΜΟΔΑΙΟ", "ΑΣΤΥ" και "ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ" με τις παρεμβάσεις του ταράσσει τα λιμνάζοντα νερά της Κοινωνικής απάθειας. Ακολουθεί η Εφημερίδα "ΡΩΜΗΟΣ" , που δημιούργησε ο ίδιος, μέσα από την οποία κοινοποιεί με ποιήματα(;) τις απόψεις και τις σκέψεις του.
Μέσα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, εξαιρετικά επίκαιρο είναι και το ποιήμα του "Ανθολογία της Οικονομίας". Λες και γράφτηκε σήμερα και όχι ένα αιώνα πίσω. Διαβάστε αυτό το εξαιρετικό σατυρικό ποιήμα, του σύγχρονου "Αριστοφάνη", και δείτε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και σήμερα. Τραγικό.....

Ανθολογία της Οικονομίας

Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
Σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,
νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
ταμεῖο δίχως χρήματα
καὶ... δόξης τόσα μνήματα ;

Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε ;

Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια,
κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια,
ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ
ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή.

Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν
ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί,
οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν
δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.

Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
Γι᾿ αὐτὸ τὸ κράτος, ποὺ τιμᾶ τὰ ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτὶρ στὰ χρόνια τὰ παλιά, σικτὶρ καὶ στὰ καινούργια!

Καὶ τῶν σοφῶν οἱ λόγοι θαρρῶ πὼς εἶναι ψώρα,
πιστὸς εἰς ὅ,τι λέγει κανένας δὲν ἐφάνη...
αὐτὸς ὁ πλάνος κόσμος καὶ πάντοτε καὶ τώρα,
δὲν κάνει ὅ,τι λέγει, δὲν λέγει ὅ,τι κάνει.

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο,
ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει.
Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ
συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.

Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ
τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ».
Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς
σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς.

Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-
νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.

Δυστυχία σου Ἑλλάς, μὲ τὰ τέκνα ποὺ γεννᾶς.
Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Γεώργιος Σουρής

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ο "Λαϊκός Ήρωας" Απόστολος Γκλέτσος

Ο νεοεκλεγείς ανεξάρτητος Δήμαρχος Στυλίδας (με 54,91% !!!), πρώην ηθοποιός, Απόστολος Γκλέτσος είναι ο νέος τοπικός "Λαϊκός Ήρωας" με την ενέργειά του να διανοίξει μέρος του διαχωριστικού κιγκλιδώματος της Εθνικής οδού στα διόδια της Πελασγίας για να επανενώσει τον παλαιό προϋπάρχοντα παράδρομο και έτσι να γίνει πραγματικότητα η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της περιοχής του.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο Απόστολος Γκλέτσος έγινε γνωστός σαν ηθοποιός (αισχίστου είδους) με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Ψίθυροι καρδιάς". Προσωπικότητα με ένα απίστευτο μείγμα: τσαμπουκά-μάγκα και ερωτικού sex-symbol. Τίποτα από τα δύο δεν είναι. Κατά την γνώμη μου είναι ένας απλός πολίτης, που προσπάθησε να επιβιώσει στην γκλαμουριά της υποκουλτούρας του θεάματος. Φυσικά δεν τα κατάφερε και ευτυχώς...

Πολίτης με αγωνιστικές ανησυχίες και από ότι φαίνεται διάθεση, ασχολήθηκε με τα κοινά και σαν συνεργαζόμενος κατέβηκε στον εκλογικό στίβο με το Κ.Κ.Ε, ανεπιτυχώς. Οι σχέσεις με τον Περισσό σιγά-σιγά ξεθύμαναν και ο Απόστολος κατέβηκε σαν ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος στην Στυλίδα (που υπεραγαπά) και φεύ δικαιώθηκε.

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει σαν Δήμαρχος, γιατί πέρα από το όραμα θέλει και ικανότητες και γνώσεις άλλες από αυτές που διαθέτει. Όμως η κίνησή του δείχνει ότι τουλάχιστον δεν αδιαφορεί. Κάτι είναι και αυτό. Με την κίνηση του ταρακούνησε το τέλμα της απάθειας των πολιτικάντηδων και για μένα είναι αρκετό....

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λαμίας οδηγήθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος συνελήφθη χθες, με τις κατηγορίες της φθοράς ξένης περιουσίας και παρακώλυσης συγκοινωνιών. Ο Απόστολος Γκλέτσος, μετά από περίπου είκοσι λεπτά βγήκε από το κτίριο, καθώς αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 06/04/20011.
Εξερχόμενος, από τα δικαστήρια Λαμίας, Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε ότι η ανατολική Φθιώτιδα και ολόκληρη η Λαμία πρέπει να είναι ενωμένη γιατί το θέμα των διοδίων δημιουργεί πρόβλημα σε όλους τους κατοίκους.
Η μήνυση έγινε στη Λάρισα στην έδρα της εταιρίας "Αιγαίο" και με βάση αυτή τη μήνυση, συνελήφθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμβαση παραχώρησης της εθνικής με την εταιρία προβλεπόταν να υπάρχουν παράδρομοι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών της περιοχής.
Όπως δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, εκτός από αυτόν που επιχείρησε να ανοίξει δεν υπάρχει άλλος παράδρομος. Νωρίτερα εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο στην Λαμία και αποθέωσαν τον κ. Γκλέτσο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ !!!!

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Εορτολόγιο

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008