Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Περί "Pop Art"

"Τσικίτα Μπανά"

Αυτός είναι ο τίτλος του έργου τέχνης (;) του Αμερικανού Μελ Ράμος που εκτίθεται σε γκαλερί στο Τούμπινγκεν της Γερμανίας για τα 50 χρόνια της Pop Art. Αλλά τι τελικά είναι η Pop Art; (μετάφραση: «Λαϊκή Τέχνη» από το Popular Art). Θα έλεγα μία δέα, μία σύλληψη, μία επινόηση για την διαφημιστική παρουσίαση και αποτύπωση γεγονότων, πραγμάτων και καταστάσεων.
Αν αυτό είναι Τέχνη, τότε δικαίως ο Κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του !! Η εμπορευματοποίηση , ο σνομπισμός, η κακώς εννοούμενη πρωτοτυπία, τα κυκλώματα προώθησης καλλιτεχνών, τα οικονομικά συμφέροντα, ο δήθεν ελιτισμός, έχουν καταστρέψει τα πάντα !!

Απόδειξη η παρακάτω φωτογραφία…

Ο "επιεικώς" απαράδεκτος Κώστας Τσόκλης

Το ταλέντο του Γλύπτη και Ζωγράφου κ. Κώστα Τσόκλη θεωρείται από τους ειδικούς(;) δεδομένο. Η ποιότητα όμως και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι αντιστρόφως ανάλογη της όποιας καλλιτεχνικής του αξίας. Απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις του για ένα πίνακα που απεικονίζει ανήλικη γυμνή κοπέλα και η θέση του σχετικά με τον βιασμό κοριτσιού πρόσφατα στην Κέρκυρα. Εν κατακλείδι υπεραμύνθηκε της παιδοφιλίας ενώ δικαιολόγησε τον βιαστή και εξίσωσε το θύμα με τον θύτη. Προκλητικός και απαράδεκτος...

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε

Σάλο έχει προκαλέσει ο γλύπτης Κώστας Τσόκλης με δηλώσεις που έκανε σε εκπομπή – αφιέρωμα που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Τσόκλης, προέβη σε δηλώσεις ενθαρρυντικές του βιασμού και της παιδοφιλίας.
Ο γλύπτης δήλωσε ανίκανος να κατανοήσει για ποιο λόγο τιμωρείται ο βιαστής και όχι το θύμα (!) λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν».
Μάλιστα ο κ. Τσόκλης αναρωτιέται γιατί η αστυνομία δεν συλλαμβάνει το θύμα που προκαλεί. «Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να επιτεθεί. Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;», συνέχισε τις σοκαριστικές του δηλώσεις ο καλλιτέχνης.
Μάλιστα ο κ. Τσόκλης αναρωτιέται γιατί η αστυνομία δεν συλλαμβάνει το θύμα που προκαλεί. «Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να επιτεθεί. Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;», συνέχισε τις σοκαριστικές του δηλώσεις ο καλλιτέχνης.

Ο κ. Τσόκλης έκανε αυτές τις δηλώσεις το 2000 στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για μια έκθεση τέχνης. Δυστυχώς για αυτόν η εκπομπή επαναλήφθηκε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο και προκάλεσε την οργή των οικολόγων πράσινων οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρέμβει για το ζήτημα και να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης.

Μάλιστα στην ίδια εκπομπή, ο κ. Τσόκλης σχολιάζοντας τον πίνακά του, που εικονίζει ανήλικο παιδί, προέβη σε δηλώσεις που παραπέμπουν σε παιδοφιλία. Συγκεκριμένα ο γλύπτης δήλωσε :
«Πολλές φορές με ρωτήσανε τι σημαίνει αυτή η υπόθεση του παιδιού. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. Νομίζω, πως θα ήταν ίσως ανέντιμο να εξηγήσουμε. Συμβαίνει ότι εμείς, είμαστε άνδρες μιας κάποιας ηλικίας και σημαίνει ότι υφιστάμεθα τη γοητεία του ξυπνήματος της νεότητος και θα θέλαμε να μετέχουμε σε αυτό και ξέρουμε όλοι ότι δεν επιτρέπεται, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε. Για αυτό όμως η επιθυμία μας υπάρχει και παραμένει. Είναι ένας τρόπος λοιπόν, να αποδείξουμε και να εντείνουμε αυτό το αίσθημα της ενοχής που όλοι έχουμε μπροστά σε κάποια φαινόμενα και τη δειλία μας βέβαια, να ικανοποιήσουμε επιθυμίες που η ίδια η φύση επιβάλλει».

"Εκείνος και εκείνος" - Μία θρυλική τηλεοπτική σειρά

Το "Εκείνος και εκείνος", σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά, ήταν μια σειρά 132 τηλεοπτικών θεατρικών μονόπρακτων (τα 45 είχε σκηνοθετήσει ο Φώτης Λαζαρίδης, τα 43 Βασίλης Διαμαντόπουλος και τα 15 ο Κώστας Ζώης) που μεταδόθηκαν αρχικά από το 1972 έως το 1974. Η πρώτη εμφάνιση των δυο περιθωριακών ηρώων που δημιούργησε ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς θα ταράξει τα «ασπρόμαυρα» νερά της νεοσύστατης ελληνικής τηλεόρασης και θα σημειώσει τεράστια επιτυχία.
Οι ήρωες δυο περιθωριακοί τύποι, αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, Μπεκετικές φιγούρες επί το ελληνικότερον, ο Σόλων και ο Λουκάς, ερμηνευμένοι από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Λουκάς) και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων), με την καθημερινότητά τους, τις ατάκες τους και τη μοναδική λαϊκή θυμοσοφία τους θα προβληματίσουν, θα δώσουν διέξοδο, θα πουν με το δικό τους τρόπο την πραγματικότητα που τόσο τους πιέζει και τους δημιουργεί νέα ηθικά αδιέξοδα. Ο Λουκάς και ο Σόλων με τις μοναδικές ατάκες τους, φιλοσοφούσαν, συνομιλούσαν, σχολιάζοντας τον εαυτό τους και την κοινωνία. Με την ιδιαίτερη και συνάμα μοναδική φιλοσοφία τους για τη ζωή εξακολουθούν να τριγυρνούν ελεύθεροι, ως αλήτες, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό.
Με κωμική διάθεση, απροσάρμοστοι, ρακένδυτοι, αλλά και με μοναδική αξιοπρέπεια, αναδεικνύουν και καυτηριάζουν την ηθική μας ένδεια. Τα κουρέλια που φορούν είναι η δική μας ηθική ένδεια, γι’ αυτό και τολμούν να παραμένουν εκτός των τειχών και εκτός των αγαθών που τους προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας, υποτίθεται, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον την εσωτερική τους ελευθερία· για όσο το αντέξουν, φυσικά. Τα επεισόδια υπενθυμίζουν τη διαχρονικότητα των προβλημάτων της κοινωνίας μέσα από την πορεία των δυο βασικών ηρώων, διατηρώντας ταυτόχρονα το καθένα την αυτονομία του.
Καθότι από τη σειρά του 1972 δεν διασωζόταν πλέον στο Αρχείο της ΕΡΤ, κάποια από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναγυρίστηκαν 17 χρόνια αργότερα με νέο σκηνοθέτη (Κώστας Κουτσομύτης), αλλά με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο (Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος). Αν και αξιόλογο το remake, εντούτοις δεν ήταν τόσο επίκαιρο όσο ήταν τον καιρό της πρώτης προβολής του.

ΤΟ ΑΥΓΟ

Σκηνοθεσία: Φώτης Λαζαρίδης
Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς

Σχολή Καλών Τεχνών Δρέσδης - "Mace Walldorf"

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΙΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΥΡΑΕΙ...
Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί εξ αιτίας ενός γλύπτου από σιλικόνη που εκτίθεται στην Σχολή Καλών Τεχνών της Δρέσδης του Γερμανού καλλιτέχνη Mace Walldorf. Το γλυπτό απεικονίζει μια γυναίκα αστυνομικό σε στολή δυνάμεων καταστολής με χαμηλωμένα τα παντελόνια και......καθισμένη ενώ κατουράει.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας άλλα και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν χαρακτηρίσει το γλυπτό «τουλάχιστον σκανδαλώδες» . Από την άλλη πλευρά κριτικοί τέχνης και το Ίδρυμα Leinemann για τις καλές τέχνες βράβευσε το έργο του 27χρονου καλλιτέχνη υπερασπιζόμενοι με αυτόν τον τρόπο την ελευθερία έκφρασης.
Άποψη: Ελεύθερος είναι ο κάθε καλλιτέχνης να απεικονίζει την πραγματικότητα με τον δικό του, προσωπικό τρόπο. Η Ελευθερία της έκφρασης είναι απολύτως σεβαστή και πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Αν το γλυπτό αποτελεί έργο τέχνης, είναι ένα άλλο θέμα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σαφώς όχι!!

Μίκης Θεοδωράκης - Τα "1000 Τραγούδια"

Για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά, για την συνεισφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αυτής της Έρημης Χώρας. Ο τελευταίος Ζων Ογκόλιθος!! Μπορεί να διαφωνούμε με τις θέσεις του (κοινωνικές ή πολιτικές ή ακόμα και πολιτισμικές), μπορεί να είμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές του (βλέπε Κυβέρνηση Μητσοτάκη). Όμως πρέπει να του αναγνωρίσουμε κάτι σημαντικό, την αγνότητα των προθέσεών του και την αγάπη του για την Ελλάδα.
Είναι παρορμητικός και αντιφατικός, με αποτέλεσμα να κάνει συχνά λάθη!! Όμως παραμένει πάντα ο Μίκης. Η τελευταία κίνησή του δείχνει τον χαρακτήρα του. Και αυτή είναι η δωρεάν διανομή μέσω Διαδικτύου "1000 Τραγουδιών" του. Ήδη έχω ααρχίσει να τα "κατεβάζω"...



Μίκης Θεοδωράκης - " 1000 Τραγούδια "

Λίγα Λόγια

Με πρωτοβουλία μιας ομάδας φίλων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και την έγκριση και σύμφωνη γνώμη του συνθέτη δημιουργήθηκε ένα blog αποκλειστικά για τον Μίκη Θεοδωράκη με σκοπό να διατεθούν τα χίλια τραγούδια του (50 CD), εντελώς ΔΩΡΕΑΝ σε όλο τον κόσμο.

Ο Μίκης συμφώνησε να διατεθούν δωρεάν και το ανακοίνωσε στην τηλεοπτική εκπομπή " Στην υγειά μας βρε παιδιά". Στη συνέχεια, ανέλαβε ο Χρήστος Ζουλιάτης να τα συμπιέσει και να τα ανεβάσει με το πρόγραμμα Rapidshare στο διαδίκτυο.

ΚΗΦΗΝΕΙΟΝ - “Η Ωραία Ελλάς”


Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η … εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλιά, φοβάται τη δουλειά.

Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων»… παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι’ αυτό τουμπάραμε…

Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πως η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ’ όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτρο πία του «White color workers». Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακό μη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη και διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις και ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής και χρησιμό­τητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, που πιστεύουν ότι τα παιδιά και μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήμονες που είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής.

Παρ’ όλο που γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυ χίο τεχνικής σχολής και δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώ­σουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρο νικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.

Τούτη η παιδεία, που όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ’ ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυ μία, την αναβλητικότητα και το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παι διά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσουμε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την πρωτοτυ πία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πως να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πως να σκέπτονται αλλά με τι να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης και των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό και πιο μεγάλο.

Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής-βλάξ που καταπίνει σελίδες σαν χάπια και που θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Και το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό και ως λόγος και ως περιεχόμενο.

Και τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» που πρέπει να είναι ευαγγέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλ λιεργεί την απέχθεια. Που πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική και τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά. Ακούω πως δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πως να πάει, όταν με τη ναυτι λία που προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα που προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχολείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τί είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε την θάλασσα και στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί και μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά. Τα πανεπιστήμια και οι ποικιλώνυ μες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγ ματα που μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμήνου -και μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μαθήματα- απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα παιδιά από τις σχολές και δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες που ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας -πέρα από τις ιδιωτι­κές θεατρικές σχολές- που προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά;

Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βρά βευε την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη και του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς, Πακιστανούς και Ουκρανούς.

Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέ ρια των Αλβανών που την δουλεύουν, την πα­τρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων που την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δου λειά στην Αλβανία που ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τίρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτι κά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.

Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική και την αγροτική τάξη. Στην πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία-θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και υποχρε ώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν άλλου. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις και τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά. Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», όπου «μπαγιαντέρες» κάθε λογής και φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουΐσκυ βαπτίστηκε … αγροτικό! Τώρα, όμως, που έρχονται τα «εξ εσπερίας νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Και που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flentium (=κοιλάς κλαυθμώνων) και θα κινείται quasi osculaturium inter flentium et dolorum (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως και οδύνης).

Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας που θα υπο τάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κριτήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως και την παιδεία που εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, που τα κουράζει με την παπαγαλία και το βάρος αχρήστων μαθημά των. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ούτε να βλαστημήσουν. Ακόμη και η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη που τα κάνει συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά!

Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες και θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, που, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά που λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», που πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα που οι Αλβανοί πάνε για δου­λειά, θα μου πείτε, τί δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια. Όταν μικροί -ακόμη στο Δημοτικό- μαθαίναμε απέξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρ­ταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» και οι νέοι κρύβονται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο… κείσθαι πρόσθε νέων άνδρα παλαιότερον».

Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ξένους. Στις οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σε λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων που κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών που θυμίζουν… Ελλάδα. Ακόμη και τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς; Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοίρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, που δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν που προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε δια­κοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» και πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, που πλήρωσε τέσσερεις δραχμές τη δεύτερη δόση του κωνείου που χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα…

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές και τα ΜΜΕ σακάτεψαν και σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματά της -δικαιώματα στην τεμπελιά- και ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.
Σαράντος Καργάκος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι Πολιτικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές θέσεις του Σ. Καργάκου είναι γνωστές. Με βρίσκουν τελείως αντίθετο και θεωρώ ότι πολλές φορές είναι και άκρως επικίνδυνες !! Παρά ταύτα ορισμένες επισημάνσεις από το παραπάνω άρθρο του, θέλουν πολλή συζήτηση και περισσή σκέψη.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Εορτολόγιο

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008