Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

"Εκείνος και εκείνος" - Μία θρυλική τηλεοπτική σειρά

Το "Εκείνος και εκείνος", σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά, ήταν μια σειρά 132 τηλεοπτικών θεατρικών μονόπρακτων (τα 45 είχε σκηνοθετήσει ο Φώτης Λαζαρίδης, τα 43 Βασίλης Διαμαντόπουλος και τα 15 ο Κώστας Ζώης) που μεταδόθηκαν αρχικά από το 1972 έως το 1974. Η πρώτη εμφάνιση των δυο περιθωριακών ηρώων που δημιούργησε ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς θα ταράξει τα «ασπρόμαυρα» νερά της νεοσύστατης ελληνικής τηλεόρασης και θα σημειώσει τεράστια επιτυχία.
Οι ήρωες δυο περιθωριακοί τύποι, αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, Μπεκετικές φιγούρες επί το ελληνικότερον, ο Σόλων και ο Λουκάς, ερμηνευμένοι από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Λουκάς) και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων), με την καθημερινότητά τους, τις ατάκες τους και τη μοναδική λαϊκή θυμοσοφία τους θα προβληματίσουν, θα δώσουν διέξοδο, θα πουν με το δικό τους τρόπο την πραγματικότητα που τόσο τους πιέζει και τους δημιουργεί νέα ηθικά αδιέξοδα. Ο Λουκάς και ο Σόλων με τις μοναδικές ατάκες τους, φιλοσοφούσαν, συνομιλούσαν, σχολιάζοντας τον εαυτό τους και την κοινωνία. Με την ιδιαίτερη και συνάμα μοναδική φιλοσοφία τους για τη ζωή εξακολουθούν να τριγυρνούν ελεύθεροι, ως αλήτες, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό.
Με κωμική διάθεση, απροσάρμοστοι, ρακένδυτοι, αλλά και με μοναδική αξιοπρέπεια, αναδεικνύουν και καυτηριάζουν την ηθική μας ένδεια. Τα κουρέλια που φορούν είναι η δική μας ηθική ένδεια, γι’ αυτό και τολμούν να παραμένουν εκτός των τειχών και εκτός των αγαθών που τους προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας, υποτίθεται, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον την εσωτερική τους ελευθερία· για όσο το αντέξουν, φυσικά. Τα επεισόδια υπενθυμίζουν τη διαχρονικότητα των προβλημάτων της κοινωνίας μέσα από την πορεία των δυο βασικών ηρώων, διατηρώντας ταυτόχρονα το καθένα την αυτονομία του.
Καθότι από τη σειρά του 1972 δεν διασωζόταν πλέον στο Αρχείο της ΕΡΤ, κάποια από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναγυρίστηκαν 17 χρόνια αργότερα με νέο σκηνοθέτη (Κώστας Κουτσομύτης), αλλά με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο (Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος). Αν και αξιόλογο το remake, εντούτοις δεν ήταν τόσο επίκαιρο όσο ήταν τον καιρό της πρώτης προβολής του.

ΤΟ ΑΥΓΟ

Σκηνοθεσία: Φώτης Λαζαρίδης
Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Εορτολόγιο

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008